U bevindt zich op:

Stimuleren gezonde leefstijl kinderen werkt op lange termijn

dinsdag, 7 juni 2016

Twee Zwolse basisscholen deden als onderdeel van Zwolle Gezonde Stad de afgelopen jaren mee aan een Europees project over het aanleren van een gezonde leefstijl en het terugdringen van gezondheidsverschillen. Wethouder Ed Anker nam de resultaten van het Europese project, gezien de positieve uitkomst, met plezier in ontvangst. Hij bedankte de twee basisscholen die hadden meegedaan en de onderzoekers van hogeschool Windesheim voor het uitvoeren van het project.

Conclusie

Belangrijke conclusie is dat de gerealiseerde verbeteringen in het gezonde gedrag van kinderen een jaar na het afronden van het project nog steeds bestaan. Ook de op voorhand aanwezige sociaal economische verschillen in (on)gezond gedrag zijn een jaar later niet weer teruggekeerd. Dat is de oogst van het project waaraan de ruim 200 leerlingen van groepen 4, 5 en 6 van De Campherbeek (Berkum) en De Werkschuit (Aa-landen) vanaf 2013 meededen.

Thema’s gericht op gezond leven

De uitkomst van de vragenlijsten leidde in Zwolle, in het schooljaar 2013/2014, tot een concreet aanbod van activiteiten op de projectthema’s: groente & fruit, water drinken, bewegen en slapen. Daarnaast werd extra aandacht besteed aan de rol van de ouders. Windesheim zorgde samen met GGD IJsselland voor diverse activiteiten zoals het wereldrecord Vijf minuten simultaan touwtje springen en tegelijk fluiten op een rolfluit, een DrinkWater week, het hele jaar aanbieden van schoolfruit, smaaklessen en bootcamp. Acteurs werden ingeschakeld om goed slapen bij de kinderen en het stellen en hanteren van opvoedregels bij de ouders onder de aandacht te brengen.

Positieve resultaten

Aan het einde van het schooljaar werd dezelfde vragenlijst opnieuw ingevuld. De resultaten na een jaar aanbieden van allerlei gezonde activiteiten op de scholen en daarbuiten waren positief. De kinderen met een lage SES leefden gezonder, aten meer fruit en sliepen meer. De gezondere hoge SES-kinderen bleven zich gezond gedragen en daardoor verdwenen de bestaande verschillen tussen kinderen met een lage en een hoge SES. Voor meer informatie kijk op de website van de gemeente Zwolle.


nieuwslijst