U bevindt zich op:

24/7 meldpunt om verwarde personen te helpen

dinsdag, 14 augustus 2018

De aandacht voor personen met verward gedrag neemt de laatste jaren toe, zo ook in de regiogemeenten van GGD IJsselland. Het is voor iedereen belangrijk om te weten waar je terecht kunt als er zorgen zijn om mensen met verward gedrag. Het kan om een familielid, buurman of collega/cliënt gaan, maar ook om iemand die je toevallig tegenkomt en waar je bezorgd om bent. Vanaf 1 september 2018 kun je dit 24/7 melden bij Team VIA van GGD IJsselland.

Wat is nieuw?

Teammanager Mirjam Hoijtink-Haarman vertelt dat Team VIA nu ook al bereikbaar is voor deze meldingen, maar dan voornamelijk voor professionals. En alleen binnen kantoortijden. “Wij zijn een vangnet voor mensen die in een zorgwekkende toestand verkeren en zelf geen zorg kunnen of willen organiseren. Daarnaast geven wij informatie en advies bij zorgelijke situaties. Wanneer een situatie precies zorgelijk voelt, kan voor iedereen verschillend zijn.”
Door een subsidie van ZONMW kan per 1 september a.s. iedereen – dus ook burgers- 24/7 een melding doen vanwege een zorgelijke situatie rondom iemand met verward gedrag. “Deze 24/7 bereikbaarheid gold het afgelopen half jaar al voor de gemeente Zwolle, wat als zeer prettig werd ervaren.”

Hoe kun je melden?

Mensen uit de gemeenten: Ommen, Hardenberg, Dalfsen, Steenwijkerland, Kampen, Zwartewaterland, Staphorst, Zwolle, Olst-Wijhe en Raalte kunnen contact opnemen met team VIA. Dit kan telefonisch en via een digitaal meldformulier.
Trajectbegeleiders vanuit het team voeren zelf onderzoek uit, adviseren en kunnen ook actief bij de betrokkene langs gaan. Dit is dus zonder dat diegene zelf een vraag heeft. “Vandaar dat ons team ook wel bemoeizorg heet. Hierbij staan ‘contact leggen met elkaar’ en ‘er zijn’ áltijd op de voorgrond,” aldus Mirjam.

Specialistisch team

Team VIA is een specialistisch team dat bestaat uit trajectbegeleiders vanuit verschillende organisaties met ieder hun eigen achtergrond en expertise “De trajectbegeleiders hebben een lange adem. Zij zijn flexibel, ondernemend en hebben enorm veel doorzettingsvermogen. Ze bepalen niet hoe een ander zijn leven moet inrichten, maar denken mee en grijpen in bij situaties die je voor niemand wilt. Het hebben van een menswaardig bestaan staat hierin voorop.”

Meer informatie vind je op deze pagina op onze website.


nieuwslijst