Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Talkshow moet helpen taboe op zelfmoord te doorbreken

Op 18 januari – Blue Monday – lanceert GGD IJsselland in een online talkshow de documentaire WAAROM NIET EERDER over zelfmoordpreventie. In de studio zijn verschillende gasten aanwezig om over het onderwerp te praten. De documentaire geeft handvatten om het onderwerp bespreekbaar te maken en is bedoeld voor zowel professionals als iedereen die meer over dit onderwerp wil weten. De talkshow vindt plaats van 19:30 tot 21:00 uur en is te zien via een livestream (zichtbaar van maandag 18 in de middag).

Praten over zelfmoordgedachten en –plannen is voor de meeste mensen heel lastig en soms zelfs een taboe. Martine Peppelenbos, projectleider ‘Zelfmoord? Praat erover!’ bij GGD IJsselland: “Vaak heeft de omgeving van iemand die worstelt met nare gedachten al lang in de gaten dat het niet goed gaat met hem of haar. Bekend is dat praten helpt om de eenzaamheid te doorbreken en zelfs een enorme opluchting kan zijn.”

Onze gasten

Aan tafel deze avond zijn onder meer Anneke Bloemen die haar dochter verloor aan zelfdoding, Harry Siebring-Quist over onder meer de LHBTI-doelgroep en Jessica Kleve, die in 2012 een zelfmoordpoging ondernam. De avond wordt muzikaal bijgestaan door Paul de Munnik en gepresenteerd door Boudewijn Koops.

Actueler dan ooit

De film is gemaakt in samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie en is tot stand gekomen dankzij de bijdrage van professionals en inwoners die met het onderwerp te maken hebben. Martine Peppelenbos: “We wilden een film maken om het onderwerp bespreekbaar te maken binnen ziekenhuizen. Maar gaandeweg werd het doel en publiek steeds breder. De bereidheid om mee te werken was enorm. Dat was voor ons een bevestiging dat zelfmoordgedachten en het taboe erop om erover te praten aandacht verdient. Nu!”

Meer informatie

Op deze pagina is meer informatie over het onderwerp zelfmoordpreventie is te vinden. Hier is op maandag 18 januari om 19:30 ook de uitzending te volgen. Wil je alvast een voorproefje van de film? Kijk dan hier.