Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Update coronabesmettingen in IJsselland

In dit nieuwsbericht zetten we het aantal positief geteste inwoners van de regio IJsselland op een rij. Daarnaast vertellen we wat opvalt in de gemeenten in de regio. We geven onze updates op maandag, woensdag en vrijdag over de voorgaande dagen. Reden is dat we de toename van het aantal besmettingen in Nederland maar ook in onze regio willen laten zien en toelichten.

Update vrijdag 15 januari

Woensdag 13 januari zijn er 265 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Donderdag 14 januari waren dat er 202. Dat is een stijging ten opzichte van de dagen ervoor. In verhouding tot het aantal inwoners vonden de meeste besmettingen plaats in de gemeente Staphorst, Hardenberg en Ommen.

Start vaccinatie

GGD IJsselland startte vanochtend met het vaccineren van medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen. Gerlinde van Carinova kreeg de eerste vaccinatie

Terugblik 2020 in cijfers

GGD IJsselland publiceerde tot slot een Cijfermatige terugblik 2020. In dit factsheet is uiteengezet wat corona heeft betekend voor en heeft gevraagd van de organisatie in 2020.

Meer informatie

Bron cijfers: Dashboard coronavirus Rijksoverheid (bron RIVM). Kijk voor meer informatie op:

N.B.

  1. Meldingen zijn momentopnames. Doordat veel verschillende organisaties en laboratoria meldingen doen, kunnen er verschillen ontstaan tussen de aantallen in verschillende overzichten. De aantallen zoals weergegeven in het Dashboard coronavirus Rijksoverheid zijn leidend voor te nemen maatregelen.
  2. Dit nieuwsbericht op de website van GGD IJsselland actualiseren we op maandag, woensdag en vrijdag.

We spreken over een cluster als er drie of meer positief geteste mensen door dezelfde bron of bij dezelfde gelegenheid of locatie besmet lijken te zijn.

Update woensdag 13 januari

Maandag 11 januari zijn 168 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Dinsdag 12 januari waren dat er 114. Dat is een daling ten opzichte van de dagen daarvoor. Vandaag is de wekelijkse CoronaMonitor van GGD IJsselland en Veiligheidsregio IJsselland weer verschenen.

De CoronaMonitor laat in de week van 4 tot 10 januari al een lichte daling zien van het aantal positief geteste mensen in deze regio. Er zijn deze week 1808 mensen positief getest. Dat zijn 340 besmettingen per 100.000 inwoners (ten opzichte van 286 voor heel Nederland). De week ervoor telden we in regio IJsselland 1.998 besmettingen (376 per 100.000 inwoners).

Verpleeghuizen

In Staphorst, Raalte, Ommen en Hardenberg waren afgelopen week relatief de meeste besmettingen. In Raalte en Ommen is het aantal ook gestegen. Zorgelijk is dat de meeste clusters nu voorkomen in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Naar schatting van het RIVM zijn nu in bijna 40% van de verpleeghuizen in IJsselland besmettingen gevonden.

Aantal testen daalt

Het aantal testen per dag is afgelopen week gedaald naar gemiddeld 1.850 per dag. Tegelijkertijd is er weer ruimte om het bron- en contactonderzoek uitgebreider te doen. GGD IJsselland brengt nu samen met positief geteste mensen hun contacten in kaart en benadert deze contacten ook om te adviseren over quarantaine en andere maatregelen.

Tot slot heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft. 

Update maandag 11 januari

Vrijdag, zaterdag en zondag 8, 9 en 10 januari zijn respectievelijk 387, 205 en 333 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er meer dan vorig weekend. Verhoudingsgewijs telden we de meeste besmettingen in Staphorst, Ommen en Hardenberg. Besmettingen vinden voornamelijk plaats in de privésetting en in zorginstellingen.

Testen

Het blijft belangrijk om je te laten testen bij klachten. Je kunt hiervoor snel terecht op een van onze Corona testlocaties. De uitslag krijg je meestal binnen 24 uur en soms sneller. 

Update vrijdag 9 januari

Woensdag 6 januari zijn er 273 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Donderdag 7 januari waren dat er 314. Dat is een stijging ten opzichte van de dagen ervoor. In verhouding tot het aantal inwoners vonden de meeste besmettingen plaats in de gemeenten Hardenberg, Staphorst en Ommen.

Grote belangstelling voor vaccinatie

Vanaf 15 januari geven wij de eerste vaccinaties aan medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen en kleinschalige woonvormen. Er is zoveel belangstelling voor de vaccinaties bij deze groep, dat we voor de eerste paar weken vol zitten. Er zijn onvoldoende vaccins om nog meer afspraken in te kunnen plannen. Andere mensen komen helaas nog niet voor vaccinatie in aanmerking.

Update woensdag 6 januari

Op maandag 4 januari zijn 235 en op dinsdag 5 januari 206 besmettingen met het coronavirus bij ons gemeld. Vandaag is de wekelijkse CoronaMonitor van GGD IJsselland en Veiligheidsregio IJsselland weer verschenen. De CoronaMonitor toont een lichte daling van het aantal positieve testuitslagen in de regio IJsselland in de week van 27 december tot 3 januari, namelijk 1.998 (376 per 100.000 inwoners). De week daarvoor waren dat er 2.079 (391 per 100.000 inwoners). Vanaf de feestdagen hebben minder mensen zich laten testen. Veel besmettingen vinden plaats in gezins-/familieverband. In de verpleeg- en verzorgingstehuizen komen veel clusters voor, zowel onder bewoners als medewerkers. De druk op de zorg is groot.

Eerste coronavaccinatie

Vandaag heeft de GGD in Veghel de eerste coronavaccinatie gegeven. Hiermee is het vaccineren tegen het coronavirus in Nederland van start gegaan. In de regio IJsselland kregen ziekenhuismedewerkers de eerste prik. Onze voorbereidingen voor het vaccineren van medewerkers van verzorgings- en verpleeghuizen zijn in volle gang. Wij starten op vrijdag 15 januari in de IJsselhallen. Hiervoor richten we een aparte hal in, gescheiden van onze L-testlocatie. Het adres van de IJsselhallen in Zwolle is Rieteweg 4. We hebben een aparte webpagina met informatie over de coronavaccinatie

 

Update maandag 4 januari

Vrijdag, zaterdag en zondag 1, 2 en 3 januari zijn respectievelijk 331, 278 en 267 nieuwe besmettingen gemeld. Verhoudingsgewijs telden we de meeste besmettingen in Staphorst en Hardenberg. Besmettingen vinden voornamelijk plaats in de privésetting en in zorginstellingen.

Start uitnodigingen vaccinaties

Vanaf vandaag sturen zorginstellingen in regio IJsselland uitnodigingen naar hun medewerkers voor de vaccinatie tegen corona vanaf 15 januari. Voor wie vragen heeft, is er een pagina met informatie over vaccinaties op onze website.

Update vrijdag 1 januari

Woensdag 30 december zijn er 301 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Donderdag 31 december waren dat er 304. De meeste besmettingen per 100.000 inwoners waren op beide dagen in Hardenberg (beide dagen 111,6) en Staphorst (99,2 en 105). De meeste besmettingen komen voor in gezins-/familieverband en in de zorg.

Update woensdag 30 december

Maandag was het aantal coronabesmettingen in de regio IJsselland even hoog als de dag ervoor (238). Dinsdag steeg het aantal weer tot 352. Vandaag is de wekelijkse CoronaMonitor van GGD IJsselland en Veiligheidsregio IJsselland verschenen. De CoronaMonitor toont in de week van 21 tot en met 28 december een daling van het aantal positieve testuitslagen in de regio IJsselland ten opzichte van de week ervoor. Er zijn in deze periode 2079 mensen positief getest. Dat zijn er 126 minder dan voorgaande week. Per 100.000 inwoners komt het huidige aantal nagenoeg overeen met het landelijke cijfer; IJsselland 391, Nederland 390.

Meeste besmettingen

In Staphorst en Hardenberg waren de laatste week relatief de meeste besmettingen. In de meeste leeftijdsgroepen in de regio is een geringe daling van het aantal besmettingen, met uitzondering van de leeftijdsgroep 70+; daar is het aantal gestegen. Tussen de 70 en 80 jaar zijn 122 besmettingen gemeld, boven de 80 jaar waren dat er 111. In bijna een derde (schatting RIVM) van de verpleeghuizen in IJsselland zijn besmettingen gevonden, dat is evenveel als landelijk. De meeste besmettingen zien we nog steeds in gezins-/familieverband, oftewel: gewoon thuis.

Vaccinaties

De voorbereidingen voor de vaccinatiecampagne in regio IJsselland zijn in volle gang. 15 januari start GGD IJsselland met het vaccineren van de eerste zorgmedewerkers in de IJsselhallen in Zwolle.

Update maandag 28 december

Vrijdag 25 december was het aantal coronabesmettingen in de regio IJsselland hoog ten opzichte van de afgelopen periode. Op zaterdag 26 en zondag 27 december daalden de cijfers weer.  Er zijn respectievelijk 531, 273 en 238 nieuwe besmettingen gemeld. Verhoudingsgewijs telden we de meeste besmettingen in Staphorst, Hardenberg en Raalte. 

Veel testen voor de Kerst

Op donderdag – de dag voor Kerst – hebben veel mensen zich nog laten testen in onze regio: 2886 in totaal. Tijdens de kerstdagen daalde het aantal testen per dag weer naar minder dan de helft van de drukke dagen daarvoor.

Update vrijdag 25 december: Eerste Kerstdag

Woensdag 23 december zijn 322 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Donderdag 24 december waren dat er 281. Op woensdag hebben de meeste mensen zich door ons laten testen: 2936! De meeste besmettingen op woensdag per 100.000 inwoners waren in Hardenberg (88,6), Ommen (94,4), Raalte (98,1) en Staphorst (122,5). Op donderdag zagen we de meeste besmettingen in Staphorst (163,3 per 100.000 inwoners).

We werken ook tijdens de feestdagen

Besmettingen zien we vooral in gezins-/familieverband en bij alle leeftijden. Pas dus goed op jezelf en op elkaar deze kerstdagen. Vanuit ons coronateam zijn onze testers, bron- en contactonderzoekers en de mensen die de telefoonlijn bemensen gewoon aan het werk. Houd afstand. Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen. Ben je getest? Zorg dan dat je bereikbaar bent voor onze bron- en contactonderzoekers. Fijne feestdagen!

Update woensdag 23 december

Na een lichte daling maandag (247) ten opzichte van zondag (284) was er dinsdag weer een stijging van 118 coronabesmettingen in de regio IJsselland, waarmee de teller dinsdag op 329 kwam. Vandaag is de wekelijkse CoronaMonitor van GGD IJsselland en Veiligheidsregio IJsselland weer verschenen. De CoronaMonitor toont een toenemende stijging van het aantal positieve testuitslagen in de regio IJsselland in de week van 13 tot en met 20 december. Er zijn de voorgaande week 2205 mensen positief getest. Dat zijn 415 besmettingen per 100.000 inwoners (ten opzichte van 447 voor heel Nederland). De week ervoor telden we nog 1743 positief geteste mensen (328 per 100.000). Vooral in de gemeenten Deventer, Hardenberg, Raalte en Staphorst was het aantal besmettingen hoog. Tegelijk valt  op dat het virus in meer verpleeg- en verzorgingstehuizen voorkomt (in 24 locaties in de regio IJsselland, 28% van het totaal). De meeste besmettingen zien we nog steeds in gezins-/familieverband, gewoon thuis!

Meer mensen laten zich testen

Dinsdag 22 december was er een opvallende stijging van het aantal mensen dat zich liet testen op onze testlocaties. Het lijkt erop dat mensen zich 'voor de zekerheid' nog even willen laten testen voor Kerst. Maar let op: de uitslag blijft een momentopname. Kom je daarna nog met andere mensen in aanraking, dan is er nog steeds een kans dat je corona krijgt. Zie ook ons nieuwsbericht: Negatieve uitslag geen 'goedkeuringsbriefje' voor kerstbezoek.

Update maandag 21 december

Afgelopen weekend zijn in totaal 1.125 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld; vrijdag 330, zaterdag 511 en zondag 284. De hoge aantallen op zaterdag waren nog een gevolg van de storing in het ICT-systeem die in de dagen ervoor had plaatsgevonden. De meeste besmettingen per 100.000 inwoners waren in Dalfsen (118,9 op zaterdag), Kampen (106,8 op zaterdag), Raalte (vrijdag 82,2 en zaterdag 132,6) en Staphorst (vrijdag 81,7 en zaterdag 250,8). De daling van het aantal besmettingen op zondag, was zichtbaar in alle gemeenten.

Testen

Besmettingen komen voor in gezins-/familieverband, in de zorg, bij bedrijven, en bij alle leeftijden. Voor een test kun je binnen 12 tot 24 uur terecht. De uitslagen van de testen zijn binnen 24 tot 36  uur bekend.

Update vrijdag 18 december

Woensdag 16 december zijn 236 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Donderdag 17 december waren dat er 428. Door een storing in het landelijke ICT-systeem is er een nasleep van het aantal positieve besmettingen. De meeste besmetting op woensdag per 100.000 inwoners waren in Hardenberg (55,8), Raalte (79,6) en Staphorst (87,5), en op donderdag in Raalte (95,5), Deventer (103,3) en Staphorst (186,6).

Snelle testuitslag

Besmettingen komen voor in gezins-/familieverband, in de zorg, en bij alle leeftijden. Het aantal afgenomen testen blijft stijgen. De uitslagen van de testen zijn snel, binnen 12 uur, bekend.

woensdag 16 december

Maandag 14 december zijn 198 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Dinsdag 15 december waren dat er 276. Vandaag is de wekelijkse CoronaMonitor van GGD IJsselland en Veiligheidsregio IJsselland weer verschenen.

De CoronaMonitor laat in de week van 7 tot en met 13 december een verdere stijging zien van het aantal positief geteste mensen in deze regio. Er zijn deze week 1743 mensen positief getest. Dat zijn 328 besmettingen per 100.000 inwoners (ten opzichte van 338 voor heel Nederland). De week ervoor telden we nog 1232 positief geteste personen (232 per 100.000). 

Alle leeftijdsgroepen

In de week van 7 tot en met 13 december zijn relatief de meeste besmettingen geconstateerd bij inwoners van de gemeenten Deventer, Raalte en Staphorst. De stijging van het aantal besmettingen doet zich in alle leeftijdsgroepen voor. Het aantal afgenomen testen blijft ook stijgen. In de week van 7 tot en met 13 december ging het om bijna 16.000 testen in regio IJsselland.

 

Update dinsdag 15 december

Maandagavond 14 december kondigde Mark Rutte een lockdown af om contacten tot een minimum te beperken. Deze geldt van 15 december tot tenminste 19 januari 2021. De maatregelen zijn afgelopen nacht ingegaan om 24.00 uur en zijn te vinden op de website van Rijksoverheid. Bovendien gaan de scholen en de kinderopvang dicht van 16 december tot in elk geval 18 januari 2021.

Update maandag 14 december

In het weekend steeg landelijk het aantal coronabesmettingen fors, zo ook in de regio IJsselland. Vrijdag ging het om 217 besmettingen, zaterdag 317 en zondag 311. In verhouding tot het aantal inwoners vonden de meeste besmettingen plaats in de gemeenten Raalte, Deventer en Staphorst. De meeste besmettingen vinden op scholen, in de zorg, binnen de familie (thuis) en af en toe werk gerelateerd plaats.

Zorgmedewerkers

Wat opvalt is dat er bij de antigeen-/ sneltestlocatie (IJsselhallen) ook zorgmedewerkers zich komen laten testen. Zorgmedewerkers moeten echter worden getest met een PCR-test. Zij krijgen prioriteit en kunnen een afspraak maken voor een coronatest via prioriteitsnummer 0800-8101 (dagelijks bereikbaar van 07.30 – 20.00). Alle afspraken via dit prioriteitsnummer vinden plaats op locaties waar alléén PCR-tests worden afgenomen. Dit is belangrijk omdat een antigeen test iets minder gevoelig is dan een reguliere PCR-test. Voor zorgmedewerkers is het verstandig om de extra zekerheid van een PCR test te hebben. Zeker wanneer zij werken met oudere en/of kwetsbare personen.

Welke zorgberoepen?

Er zijn ook zorgberoepen die niet in aanmerking komen voor testen met prioriteit. Het ministerie van VWS heeft hiervoor een lijst opgesteld. Sta je op deze lijst maar heb je wel nauw contact (minder dan 1,5 meter) met mensen uit de medische risicogroep? Bel dan ook naar 0800-8101. Zo kan je ook zonder prioriteit voor een PCR test ingepland worden. De lijst van zorgberoepen die géén prioriteit hebben, staat op deze pagina.

Update vrijdag 11 december

Woensdag 9 december en donderdag 10 december zijn er respectievelijk 170  en 304 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Dat is een stijging ten opzichte van dezelfde dagen in de voorgaande week. In verhouding tot het aantal inwoners vonden de meeste besmettingen plaats in de gemeenten Raalte en Deventer. We zien nog steeds veel losse besmettingen. Verder is opvallend dat het aantal besmettingen op middelbare scholen stijgt.

Update woensdag 9 december

Maandag 7 en dinsdag 8 december zette de stijging van het aantal coronabesmettingen in de regio IJsselland door ten opzichte van de voorgaande week. Er zijn respectievelijk 291 en 143  nieuwe besmettingen gemeld. In de voorgaande week telden we 1232 besmettingen ( 819 in de week daarvoor).
Ook deze dagen zagen we de meeste besmettingen in Zwartewaterland, Raalte en Deventer. De stijging zien we vooral in de leeftijdsgroep 10 tot 20 jaar. Clusters treffen we vooral aan in het onderwijs, verpleeg- en verzorgingstehuizen en bij bedrijven en instellingen. Ondertussen vinden de meeste besmettingen nog steeds plaats thuis, in de privésfeer.


Maatregelen ook tijdens feestdagen

Gisteravond tijdens de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge is verteld dat de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus blijven gelden, ook met kerst. Als het aantal besmettingen blijft toenemen, volgen er mogelijk nog strengere maatregelen.

Nieuwe CoronaMonitor IJsselland 

Vandaag is de CoronaMonitor weer verschenen die we elke week samenstellen samen met Veiligheidsregio IJsselland. Ook de eerdere CoronaMonitoren van de regio IJsselland vind je op onze website.

Update maandag 7 december

Vrijdag, zaterdag en zondag 4 tot en met 6 december steeg het aantal geconstateerde coronabesmettingen in regio IJsselland ten opzichte van het weekend ervoor. Er zijn respectievelijk 188, 142 en 193 nieuwe besmettingen gemeld. Verhoudingsgewijs waren de meeste besmettingen in Zwartewaterland, Raalte en Deventer.

Gratis testen

Bij de telefoonlijnen kwamen afgelopen dagen veel vragen binnen over het testen van kinderen en over het testen na vijf dagen quarantaine. Verder startten we afgelopen vrijdag 4 december met het afnemen van sneltesten in de L-locatie in de IJsselhallen in Zwolle. We kregen vaak de vraag of hier kosten aan verbonden zijn. Dat is niet zo. Al onze testen zijn gratis, ook de sneltesten.

Update vrijdag 4 december

Woensdag 2 december zijn er 133 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Donderdag 26 november waren dat er 165. Dat is een stijging ten opzichte van dezelfde dagen in de voorgaande week. Ook het aantal testen is toegenomen. In verhouding tot het aantal inwoners vonden de meeste besmettingen plaats in de gemeenten Deventer, Staphorst en Raalte.

Testen zonder symptomen

Sinds dinsdag 1 december testen wij ook mensen zonder symptomen, als zij in nauw contact zijn geweest met iemand die positief is getest. Het is nog niet duidelijk of de stijging in het aantal testen en geconstateerde besmettingen hieruit is te verklaren.

 

Update woensdag 2 december

Maandag 30 november zijn 102 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Dinsdag 1 december waren dat er 103. Vandaag is de wekelijkse CoronaMonitor van GGD IJsselland en Veiligheidsregio IJsselland weer verschenen.

De CoronaMonitor laat in de week van 23 tot en met 29 november een lichte stijging zien in het aantal positief geteste mensen in deze regio. Er zijn deze week 819 mensen positief getest. Dat zijn 154 besmettingen per 100.000 inwoners (ten opzichte van 196 voor heel Nederland). De week ervoor telden we 750 positief geteste personen (141 per 100.000). In Deventer, Zwartewaterland, Kampen, Raalte en Staphorst waren afgelopen week relatief de meeste besmettingen. De grootste toename was in Deventer, Kampen en Staphorst.

Testen

Inmiddels is de test- en laboratoriumcapaciteit groter dan het aantal aanvragen voor testafspraken. Er is nu meer dan voldoende mogelijkheid om je te laten testen. Je kunt binnen 12 uur bij ons terecht. De uitslag krijg je binnen 24 uur. Het is nu ook mogelijk om je te laten testen als je geen symptomen hebt, zodat je bij een negatieve test eerder uit quarantaine kunt. Dat kan vanaf vijf dagen nadat je in contact bent geweest met iemand die positief is getest. Wij vertellen je dat tijdens het bron- en contactonderzoek of je krijgt een melding in de CoronaMelder-app.

Update maandag 30 november

Vrijdag, zaterdag en zondag is het aantal coronabesmettingen in regio IJsselland gestegen ten opzichte van het weekend ervoor. Er zijn respectievelijk 133, 113 en 150  nieuwe besmettingen gemeld. Verhoudingsgewijs telden we de meeste besmettingen in Staphorst, Zwartewaterland en Deventer. Het gaat vooral om losse besmettingen, met enkele clusters in instellingen.

Vanaf morgen – 1 december - gaat GGD IJsselland ook mensen zonder symptomen testen als zij in nauw contact zijn geweest met iemand die positief is getest. Verder gaat op 4 december de L-locatie in de IJsselhallen in Zwolle open, waar we met name antigeen sneltesten gaan afnemen.

Update vrijdag 27 november

Woensdag 25  november zijn er 144 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Donderdag 26 november waren dat er 122. Dat is een lichte stijging ten opzichte van dezelfde dagen in de voorgaande week. In verhouding tot het aantal inwoners vonden de meeste besmettingen plaats in de gemeenten Raalte, Kampen en Staphorst.

Voorbereiding veranderingen

GGD IJsselland is twee belangrijke veranderingen aan het voorbereiden. Ten eerste gaan we vanaf 1 december ook mensen zonder symptomen testen, als zij in nauw contact zijn geweest met iemand die positief is getest. Ten tweede zijn de voorbereidingen in volle gang om de L-testlocatie in de IJsselhallen in Zwolle in gebruik te nemen. Door deze twee veranderingen zal het aantal testen in de regio waarschijnlijk stijgen de komende tijd.

Update woensdag 25 november

Maandag 23 november zijn 80 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Dinsdag 24 november waren dat er 94. Vandaag is de wekelijkse CoronaMonitor van GGD IJsselland en Veiligheidsregio IJsselland weer verschenen.

De CoronaMonitor toont een lichte stijging van het aantal positief geteste mensen in deze regio in de week van 16 tot en met 22 november. Er zijn 750 mensen positief getest. Dat zijn 141 besmettingen per 100.000 inwoners. De week ervoor telden we 686 positief geteste personen (129 per 100.000). In Deventer, Zwartewaterland, Kampen, Raalte en Hardenberg waren de afgelopen week relatief de meeste besmettingen.

Slecht bereikbaar

De afgelopen week zijn we uitgebreider bron- en contactonderzoek gaan doen. We merken daarbij regelmatig dat mensen slecht bereikbaar zijn. Soms omdat ze hun telefoon niet opnemen, maar vaak ook omdat wij niet de juiste gegevens hebben. Wij roepen mensen daarom op thuis te blijven in afwachting van de uitslag en de telefoon bij zich te hebben. Ook vragen we iedereen, ook commerciële sneltestlocaties, met nadruk om de juiste gegevens door te geven.

Tot slot is onze test- en laboratoriumcapaciteit opnieuw toegenomen. Er is nu meer dan voldoende mogelijkheid bij GGD IJsselland om je te laten testen. Je kunt binnen 12 uur bij ons terecht. De uitslag krijg je binnen 24 uur.

 

Update maandag 23 november

Vrijdag, zaterdag en zondag zijn er in regio IJsselland respectievelijk 128, 123 en 110 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Verhoudingsgewijs telden Staphorst, Zwartewaterland en Deventer de meeste besmettingen. De daling in het aantal besmettingen stagneerde, net als in de rest van het land, ook in regio IJsselland. Er zijn met name besmettingen in de zorg en het onderwijs.  

Testen

Het blijft dan ook belangrijk je met (milde) klachten te laten testen. Dat kan snel op een van onze zeven testlocaties en binnenkort op de L-testlocatie in de IJsselhallen. Je kunt je bijna altijd binnen 12 uur laten testen en over het algemeen heb je binnen 24 uur de uitslag.

Update vrijdag 20 november

Woensdag 18 november zijn er 127 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Donderdag 19 november waren dat er 111. Daarmee lijkt het aantal besmettingen per dag in regio IJsselland zich te stabiliseren de afgelopen dagen. Verhoudingsgewijs telden Deventer, Dalfsen en Hardenberg de meeste besmettingen.

Vragen over testen

Bij onze telefoonlijnen voor publiek en professionals komen sinds de persconferentie van dinsdag 17 november veel vragen over het testen zonder symptomen na 5 dagen quarantaine. Dit kan pas vanaf 1 december voor wie:    

Deze mensen kunnen zich laten testen op de 5e dag na het laatste risicovolle contact. Is de testuitslag negatief? Dan hoeven zij niet langer in quarantaine.

Update woensdag 18 november 2020

Maandag 16 november zijn 80 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Dinsdag 17 november waren dat er 90. Vandaag is de wekelijkse CoronaMonitor van GGD IJsselland en Veiligheidsregio IJsselland weer verschenen. De daling van het aantal positief geteste personen zet door. Vandaag kunnen we 686 positief geteste personen melden over de voorgaande week (129 per 100.000 inwoners), waar we op woensdag 4 november 924 besmettingen registreerden (174 per 100.000 inwoners). Woensdag 28 oktober 1.411 zagen we positief geteste inwoners in de regio IJsselland (266 per 100.000 inwoners). De meeste meldingen kwamen de voorgaande week uit Raalte, Dalfsen en Hardenberg.

Clusters

Ook het aantal besmettingen onder ouderen neemt af. Toch zien we vooral kleine clusters in verpleeg- en verzorgingstehuizen, zowel onder bewoners als onder medewerkers. De druk op de zorg om de personele bezetting rond te krijgen is onverminderd groot. Daarnaast zijn er kleine clusters binnen families en op scholen.

We gaan door met de opschaling, zodat we ook tijdens het griepseizoen volop kunnen testen en bron- en contactonderzoek uitgebreid kunnen doen. Je kunt binnen 12 uur bij ons terecht voor een test. De uitslag krijg je binnen 24 uur.

 

Update maandag 16 november

Vrijdag, zaterdag en zondag zijn er in regio IJsselland respectievelijk 85, 125 en 111 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het hoogste aantal besmettingen vond plaats in Dalfsen en Hardenberg.

Intensiever bron- en contactonderzoek

Door de daling van het aantal besmettingen de afgelopen weken krijgen wij als GGD IJsselland meer mogelijkheden om het virus beter te bestrijden. Daarom intensiveren we vanaf vandaag het bron- en contactonderzoek. Samen met de positief geteste persoon onderzoeken we waar hij of zij besmet kan zijn en brengen we nauwe contacten volledig in kaart. Vervolgens benaderen wij deze contacten om ze te vragen in quarantaine te gaan en alert te zijn op klachten. 

Laat je op tijd testen

Ondanks dat het aantal besmettingen omlaag gaat, blijft het belangrijk om je vroegtijdig te laten testen bij – ook milde! – klachten. Hoe eerder je weet dat je positief bent, hoe minder kans dat je andere mensen besmet. Als iedereen zich snel laat testen, helpt dat mee in de bestrijding van het coronavirus.

Update vrijdag 13 november

Woensdag 11 november zijn er 101 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Donderdag 12 november waren dat er 125. Daarmee zet de daling van het aantal besmettingen in IJsselland door. Het gaat in de meeste gevallen om losse besmettingen en hier en daar een (klein) cluster op een school of in een zorginstelling. In verhouding tot het aantal inwoners vonden de meeste besmettingen plaats in Hardenberg en Raalte.

Ook testen bij lichte klachten

Mensen kunnen nu meestal al binnen 12 uur terecht voor een test, de uitslag is er dan binnen 24 uur. Er is nu ruim voldoende testcapaciteit, wij roepen mensen op om ook bij lichte klachten een test aan te vragen. Bij de telefoonlijn komen veel vragen binnen over het testen van kinderen. Voor kinderen vanaf 12 jaar kan een test aangevraagd worden via het landelijke nummer 0800-1202. Over het al dan niet testen van jongere kinderen, kunnen mensen ons bellen via 088- 443 03 70.

Update woensdag 11 november: nieuwe CoronaMonitor

Maandag 9 november zijn er 104 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Dinsdag 10 oktober waren dat er 93. Een daling ten opzichte van vorige week.
Vandaag is de CoronaMonitor van GGD IJsselland en Veiligheidsregio IJsselland weer verschenen. Daarin valt in elk geval de daling van het aantal positief geteste personen de laatste weken op. Waar we op woensdag 28 oktober 1.411 positief geteste inwoners van de regio IJsselland zagen (266 per 100.000 inwoners), waren dat er 1.182 op woensdag 2 november  (222 per 100.000 inwoners). Deze daling zette in de voorgaande week door, namelijk 924 besmettingen COVID-19 (174 per 100.000 inwoners). De meeste meldingen kwamen de voorgaande week uit Raalte, Deventer, Zwolle en Hardenberg. We zien dat het aantal besmettingen onder oudere mensen relatief hoog blijft: 60 in de leeftijd van 70 tot 80 jaar en 47 onder 80-plussers. Clusters vinden we overal in de samenleving maar ook in de zorg, zowel onder patiënten/bewoners als onder medewerkers. De druk op de zorg om de personele bezetting rond te krijgen is onverminderd groot.

De wachttijd om een test te doen is flink afgenomen, vaak kun je al binnen 12 uur terecht voor een coronatest in de buurt. GGD IJsselland heeft ruim voldoende testcapaciteit, ook vanuit het laboratorium voor de testuitslagen.

Laat je op tijd testen

Ondanks dat het aantal besmettingen omlaag gaat, blijft het belangrijk je vroegtijdig te laten testen bij – ook milde! – klachten. Hoe eerder je weet dat je positief bent, hoe minder kans dat je andere mensen besmet. Als iedereen zich snel laat testen, helpt dat mee in de bestrijding van het coronavirus. Maak je afspraak door te bellen met 0800 - 1202 of via www.coronatest.nl (houd je DigiD bij de hand). 

 

Update maandag 9 november

Vrijdag, zaterdag en zondag zijn er respectievelijk 204, 147 en 132 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Het aantal positieven daalt landelijk en dat zien wij ook terug in regio IJsselland. Het hoogst aantal besmettingen vond plaats in Raalte, Deventer en Hardenberg.

Binnen 24 uur

Bij GGD IJsselland kun je je binnen 24 uur laten testen. Ook de uitslag ontvang je tegenwoordig weer snel, in bijna alle gevallen krijgen mensen binnen 24 uur bericht.

Update vrijdag 6 november

Woensdag 4 november zijn er 129 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Donderdag  5 november waren dat er 149. Mensen kunnen steeds sneller terecht voor een test, in ieder geval binnen 24 uur. Zij krijgen dan ook in de meeste gevallen binnen 24 uur de uitslag.

Bron- en contactonderzoek

Het bron- en contactonderzoek is niet langer risicogestuurd, alle besmettingen worden nu opgevolgd. Er bellen veel mensen met vragen, vooral over de quarantainetijd en over wanneer de besmettelijkheid stopt. Verder valt op dat werknemers bellen, die door hun werkgever gevraagd worden buitenshuis te werken ondanks een quarantaine. Deze mensen verwijzen we door naar het meldpunt van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Update woensdag 4 november

Maandag 2 november zijn er 120 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Dinsdag 3 november waren dat er 154. Dinsdag werd de zevende testlocatie in regio IJsselland geopend, in Raalte.

Coronamonitor

Vandaag is de CoronaMonitor van GGD IJsselland en Veiligheidsregio IJsselland weer verschenen. Daarin valt op het aantal besmettingen in regio IJsselland in de week van 26 oktober tot 1 november ten opzichte van de week ervoor iets is afgenomen. Er waren relatief veel besmettingen in Staphorst, Zwartewaterland, Dalfsen, Deventer, Olst- Wijhe en Ommen. Wel is het absolute aantal besmettingen in de gemeente Dalfsen en Hardenberg afgenomen. Er zijn besmettingen in alle lagen van de bevolking en verspreid over de hele regio. In de leeftijdsgroep 80+ waren er 58 nieuwe besmettingen en onder 70-80 jarigen eveneens 58.

Testen en onderzoek

Verder is er  nu ruim voldoende testaanbod. Mensen kunnen in bijna alle gevallen binnen 24 terecht voor een test en krijgen ook binnen 24 uur de uitslag.  Tot deze week zette de GGD het bron- en contactonderzoek in waar de meeste risico’s werden verwacht. Vanaf deze week is weer uitgebreider bron- en contactonderzoek  mogelijk en daarmee is er vanaf nu meer zicht op verspreiding van het virus in de regio. Daarbij is er over het algemeen ook voldoende bereidheid om mee te werken aan het bron- en contactonderzoek in deze regio.

Verzwaring lockdown

Vanaf vanavond 22.00 uur is er voor de komende twee weken een tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown.

 

Update maandag 2 november 2020

Afgelopen weekend, vrijdag tot en met zondag, zijn 602 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Dat zijn er 10 meer dan vorig weekend. Het aantal aanvragen voor testen was dit weekend bij GGD IJsselland minder dan vorig weekend. De wachttijden in de regio voor een test lopen terug, bijna iedereen kan binnen 24 uur terecht. De uitslag is er dan meestal ook binnen 24 uur na de test.

'Zeer ernstig'

Op het landelijke dashboard corona van de Rijksoverheid is de status van de regio IJsselland sinds woensdag 28 oktober ‘zeer ernstig’. Een regio gaat over van ‘ernstig’ naar ‘zeer ernstig’ als er meer dan 250 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners zijn gedurende een week.

Er zijn in de regio IJsselland veel losse besmettingen verspreid over de regio en verspreid over alle leeftijden en beroepsgroepen.

Opening nieuwe testlocatie

In Hardenberg is vrijdag 30 oktober een nieuwe testlocatie geopend. Morgen, 3 november, openen we onze zevende testlocatie in de regio IJsselland. Deze komt aan de Zompstraat 27 in Raalte.