Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Professionals Zorginstellingen  Informatie over corona voor professionals

Informatie over corona voor professionals

GGD test iedereen met klachten

Iedereen kan zich al voor een test op het coronavirus aanmelden bij milde klachten.Dat kan online via Rijksoverheid.nl/coronatest (met DigiD) of door te bellen met het landelijke afsprakennummer 0800 - 1202. Dit nummer is zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. De test vindt plaats op een van de vier testlocaties in onze regio.Er is geen testlocatie meer op de hoofdlocatie van GGD IJsselland. Ben je zorgmedewerker (of werk je als onderwijzer of leerkracht)? Dan kun je het afsprakennummer voor de voorrangsregeling gebruiken: 0800 - 8101. Je komt dan vlotter aan de beurt en krijgt sneller de testuitslag.
Patiƫnten in het ziekenhuis met klachten die passen bij het coronavirus worden daar getest.

Informatie over het coronavirus

In de regio Wuhan in China vond in december 2019 een uitbraak plaats van een nieuw coronavirus, ook wel SARS-CoV-2 genoemd. Sindsdien is de uitbraak de hele wereld over gegaan en speelt deze ook in Nederland; sinds 7 maart is het coronavirus ook aangetoond in de regio IJsselland. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiĆ«nten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Het RIVM en de GGD'en houden de situatie nauwgezet in de gaten. Op deze webpagina staat meer informatie voor zorgprofessionals.

Maatregelen in Nederland

Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. In Nederland gelden momenteel verschillende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen staan op de website van de Rijksoverheid.

Meldingsplicht

Infectie met SARS-CoV-2 is per is per 28 januari 2020 aangemerkt als groep A-meldingsplichtige ziekte. Dit betekent dat de behandelend arts en het hoofd van het laboratorium al bij het vermoeden van de ziekte dit telefonisch moeten melden bij de GGD. Lees meer over meldingsplicht infectieziekten

Richtlijn

Lees meer over de casusdefinitie, triage- en diagnostiekalgoritme en maatregelen in de RIVM LCI richtlijn. 

Meer lezen?

Voor vragen van publiek is er een landelijk telefoonnummer: 0800 - 1351 (bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur). Voor het aanmelden voor een test op het coronavirus zijn er de website Rijksoverheid.nl/coronatest en het landelijke telefoonnummer 0800 - 1202 (zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur).